W poniedziałek 12 lipca zmarł w gdańskim szpitalu ks. prałat Henryk Jankowski – legendarny proboszcz parafii Św. Brygidy w Gdańsku, bohater Wielkiego Sierpnia, organizator pomocy pokrzywdzonym i potrzebującym w czasach stanu wojennego. Dziełem życia ks. Jankowskiego stanie się jednak jego służba dla strajkujących w Stoczni Gdańskiej. Był kapelanem „Solidarności”. W niedzielę 17 sierpnia 1980 r. odprawił na terenie stoczni Mszę św., która miała decydujące znaczenie dla umocnienia strajkujących w przekonaniu, że nie należy opuszczać stoczni bez spełnienia przez komunistyczne władze wszystkich postulatów – nie tylko socjalnych, ale także społecznych i politycznych, na przykład w odniesieniu do cenzury czy więźniów politycznych.
W stanie wojennym lista ludzi, którym ks. Jankowski pomógł przetrwać, pomagając duchowo i materialnie, jest tak długa, że nie starczyłoby całej kolumny w gazecie, by ją przedstawić.
Legenda „Solidarności” odchodzi bez przeprosin...
   A.D. 2005