sesja_001 sesja_002 sesja_003 sesja_004 sesja_005
sesja_051 sesja_052 sesja_053 sesja_054 sesja_055
sesja_056 sesja_057 sesja_058 sesja_059 sesja_060
sesja_061 sesja_062 sesja_063 sesja_064 sesja_065
Fundacja Dom Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego zorganizowała sesję
naukową i wystawę.

Obecnie wystawa znajduje się w Kościele Św. Katarzyny do końca 2006 r..

Sobota 14 października 2006 roku była kolejnym dniem Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej w Zamościu. Tego dnia mieszkańcy Zamościa i zaproszeni goście z terenu zgromadzili się na sesji naukowej. Sesję poprzedziła Msza św. w kościele św. Katarzynay. Mszy św. przewodniczył i kazanie wygłosił Ks. Bp Mariusz Leszczyński. Podczas kazania a później w wygłoszonym referacie poruszył wiele ciekawych aspektów związanych ze Ślubami złożonymi przed 350 laty przez Króla Jana Kazimierza u tronu Matki Bożej Łaskawej w Katedrze lwowskiej.
W "Potopie" Henryk Sienkiewicz tak opisywał zamysł Króla Jana Kazimierza "... postanowił bowiem zawrzeć w imieniu swoim i stanów takie przymierze, którego by żadna potęga ziemska przemóc nie zdołała a które by w przyszłości do poprawy Rzeczypospolitej mogło posłużyć".
Tego ślubowania Ślubowania rzeczywiście jak dotąd "żadna potęga ziemska przemóc nie zdołała". Do Ślubów Króla Jana Kazimierza nawiązywały kolejne pokolenia Polaków podejmując przed Maryją odnawiane zobowiązania. W 300 rocznicę Ślubów złożonych przez Króla w Katedrze Lwowskiej Prymas Polski Stefan Kardynał Wyszyński w obliczu komunistycznego zniewolenia, składa wraz z całym Narodem Śluby Jasnogórskie.
Na temat historii Ślubów Jasnogórskich mówiła pani Barbara Dembińska podczas sesji naukowej w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. W swoim referacie ukazała zaangażowanie wielu osób w przygotowanie uroczystości 26 sierpnia 1956 roku, a w szczególny sposób Ojców Paulinów i Instytutu Prymasa Wyszyńskiego. S. Bogumiła Zamora - nazaretanka z Komańczy w swoim referacie bardzo kolorowo przybliżyła postać Sługi Bożego Stefana Kard. Wyszyńskiego i jego maryjną drogę.
Na temat "Ideowej aktywności Ślubów Narodu króla Jana Kazimierza i Ks. Prymasa Stefana Kardynała Wyszyńskiego" bardzo ciekawie i przejrzyście mówił Ks. Prof. Tadeusz Guz z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

Wszystkie referaty wygłoszone w czasie sesji a szczególnie ten ostatni jasno ukazały aktualność ślubowań zapoczątkowanych 1 kwietnia 1656 r. w Katedrze Lwowskiej i zadania, do których wzywa nas Bóg przez Maryję.

14 października spełniły się marzenia członków Fundacji Dom Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego, aby o tych wielkich rocznicach nie zapomnieć także w Zamościu. Fundacja na tę okoliczność przygotowała także wystawę poświęconą Prymasowi Tysiąclecia "Wszystko Postawił na Maryję". Jeden cytat zamieszczony na planszach wystawy niejako streszczający drogę życiową Prymasa, warto przytoczyć. " ... w Stoczku na Warmii zrozumiałem znaczenie Matki Najświętszej w Kościele polskim jako siły jednoczącej, siły w imię której można poruszyć Polaków i zmobilizować ich dla każdej wielkiej i słusznej sprawy. Wtedy to oddałem się Matce Najświętszej w Jej macierzyńską niewolę. Gdy później zacząłem głosić ideę niewolnictwa Maryi w Polsce, Bracia odważni, choć małoduszni, powiedzieli: Na tym punkcie Prymas się potknie. A tymczasem stało się inaczej ..."

Taka sesja mogła się odbyć w Zamościu dzięki osobom z Fundacji Dom Trzeciego Tysiąclecia, Katolickiego Stowarzyszenia Inteligencji a także członkom Komicjum Legionu Maryi w Zamościu. Dziękujemy także wielu innym ludziom dobrej woli za dary serca a także Dyrekcji I LO im. Jana Zamoyskiego za udostępnienie auli.
                                                         oprac. Jadwiga Mazur

Zapraszamy wszystkich chętnych do odwiedzenia wystawy!
Sesja Nukowa 14-10-2006
   A.D. 2005