W warszawskim klubie Hybrydy we wtorek 15 października odbyła się premiera książki Sławomira Cenckiewicza pt. „Wałęsa - człowiek z teczki”. Na spotkaniu zorganizowanym przez „Gazetę Polską Codziennie”, warszawski klub „Gazety Polskiej” i Wydawnictwo Zysk pojawiły się setki ludzi.

O książce dyskutowali Sławomir Cenckiewicz, Antoni Macierewicz i Krzysztof Wyszkowski.

- Większość treści tej książki to owoc pracy po 2008 r., którą wykonałem, pomagając Krzysztofowi Wyszkowskiemu w walce w sądzie o prawdę historyczną - powiedział Cenckiewicz, a jego wypowiedź została nagrodzona brawami.

- Wałęsa nigdy nie był w stanie poradzić sobie z przeszłością, powiedzieć, co się stało naprawdę. To spowodowało, że ci silniejsi od niego postanowili to wykorzystać - dodał historyk. Jak stwierdził, główną inspiracją do napisania książki był najnowszy film Andrzeja Wajdy.
Cenckiewicz, Macierewicz i Wyszkowski  o filmie o Wałęsie czy to prawda ?!