30. rocznica śmierci Sługi Bożego  kard. Stefana Wyszyńskiego
28 maja 1981 r. zmarł w Warszawie kard. Stefan Wyszyński, metropolita warszawski i gnieźnieński. Przez 33 lata stał na czele Kościoła w Polsce jako prymas i przewodniczący Konferencji Episkopatu. Nazwany "Prymasem Tysiąclecia".
29 maja 1989 roku rozpoczął się jego proces beatyfikacyjny. Była to inicjatywa papieża Jana Pawła II. Od tej pory przysługuje mu tytuł Sługi Bożego.
W czwartek 26 maja przeżywaliśmy 30-tą rocznicę śmierci Kardynała Stefana Wyszyńskiego w diecezji zamojsko-lubaczowskiej wspólnie z 15 szkołami Jego imienia. Uroczystej Eucharystii w Kościele MB Królowej Polski w Zamościu przewodniczył pasterz diecezji biskup Wacław Depo.

Podczas homilii Ks. Biskup mówił o niełatwej drodze jaką przebył Prymas Tysiąclecia, który pomimo uwięzienia i szykan nie złamał się, a stał się jeszcze silniejszy, siłą czerpana z modlitwy i zawierzenia Matce Bożej. W kazaniu Biskup kilkukrotnie wezwał wiernych aby swoje życie zawierzyli Maryi, podobnie jak uczynili to Papież Jan Paweł II oraz Kardynał Stefan Wyszyński. Pasterz diecezji przywołał także słowa siostry-poetki Elżbiety Płońskiej, która o odejściu Prymasa napisała: „Są takie odejścia które dają nowy rodzaj obecności. Ojciec Narodu nie odszedł, ale utrudzony, skupiony i szczęśliwy klęka nadal w pokorze przed Jasną Góra już na zawsze w milczącym pokłonie, składa samemu Bogu Polskę i swoje serce.”

Liturgię mszy Św. poprzedziła prezentacja multimedialna o życiu i działalności Prymasa Tysiąclecia.
30r_01 30r_02 30r_03 30r_04
30r_05 30r_06 30r_07 30r_08