15-05-2017 - Aktualności - II Dzień Prymasowski, 14-04-2017 - Fotoreportaż  - Wojsławice, 8-04-2017 - Dla szkół - VII rocznica smoleńska, 25-03-2017 - Wokół Fundacji - Peregrynacja Krzyża Papieskiego, 7-03-2017 - Dla Szkół - Pieśn o Prymasie, 1-03-2017 - Kontakt - Nowe konto bankowe Fundacji, 28-02-2017 - Dla Szkół - 1 marca Narodowy Dzień Pamięci ..., 26-02-2017 - Fotoreportaż  - Zima odchodzi?, 21-02-2017 - Aktualności - Stypendia 2017, 15-01-2017 - Aktualności - Spotkanie opłatkowe 2017,  04-11-2016 - Aktualności - Audycje radiowe KRZ Szkół, 19-10-2016 - Aktualności - Spotkanie ze szkołami,
A.D. 2005-2017

II Dzień Prymasowski w Zamościu poświęcony pamięci Ks. Stefana Kardynała Wyszyńskiego, Prymasa Polski.

Zamość, 27.05.2017 r. (sobota)
II Dzień Prymasowski w Zamościu

Osiedle im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Zamościu
   Akcja ,,Patron naszej ulicy” - młodzież z Gimnazjum Nr 4 w Zamościu oraz członkowie Katolickiego Stowarzyszenia Civitas Christiana w dniach 22-26.05.2017 r. rozdadzą 700 egzemplarzy publikacji prof. Jana Żaryna pt. Kardynał Stefan Wyszyński, Prymas Tysiąclecia (1901-1981) mieszkańcom osiedla.

Rynek Wielki w Zamościu
   Questing - gra miejska - Tropem Harcerek z dawnych lat. W 70. rocznicę wizyty ks. biskupa Stefana Wyszyńskiego w Zamościu (materiały do pobrania w Zamojskim Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej, Rynek Wielki 13, Ratuszu - parter, w godzinach 9-16).

Muzeum Zamojskie (wejście od Rynku Wielkiego)
   11:00 - Spotkanie z prof. Janem Żarynem pt. Patriotyzm - świadomość historyczna Polaków. W ramach spotkania odbędzie się także promocja książki pt. Polska pamięć.

Kościół pw. Matki Bożej Królowej Polski w Zamościu (ul. Jana Zamoyskiego 1)
   14:00 - Msza święta w intencji rychłej beatyfikacji Sługi Bożego Stefana Kard. Wyszyńskiego pod przewodnictwem ks. Sławomira Skowrońskiego (uczestniczyć będą min. przedstawiciele szkół imienia Ks. Stefana Kard. Wyszyńskiego z terenu Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej).

Zespół Szkół nr 4 - Gimnazjum nr 4 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
w Zamościu (ul. Jana Zamoyskiego 4)

15:15 Powitanie gości
   15:20 Spotkanie z prof. Janem Żarynem nt. Kardynał Stefan Wyszyński, Prymas Tysiąclecia
   15:55 Projekcja filmu dok. - Tajemnica naszej wsi, wprowadzenie ks. Grzegorz Bartko
   16:15 Poczęstunek
W trakcie spotkania wszyscy uczestnicy otrzymają publikację autorstwa prof. Jana Żaryna o Kardynale Stefanie Wyszyńskim Prymasie Tysiąclecia ufundowane przez Instytut Pamięci Narodowej.

Organizatorami wydarzenia są:
- Fundacja Dom Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Zamościu,
- Katolickie Stowarzyszenie ,,Civitas Christiana” w Zamościu,
- Kościół Rektoralny pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Zamościu,
- Parafia pw. Matki Bożej Królowej Polski w Zamościu,
- Zespół Szkół nr 4 - Gimnazjum nr 4 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Zamościu,
- Muzeum Zamojskie,
- Spółdzielnia Mieszkaniowa im. Jan Zamoyskiego w Zamościu.
FOTOGALERIA